Ny gemensam tidtabell

Original uttalandet på Svenska               

Den 22 Shaban 1437 Hijri – 30 april 2016 hade Sveriges Imamråd möte med islamiska församlingars ordförande samt imamer i Stockholm för att anta en gemensam tidtabell för bönetider som gäller hela året. Särskilt för de tider för där tecken för Ishaa och Fadjr saknas i Stockholm och i andra svenska städer, det gäller perioden mellan den 03 maj och den 10 augusti enligt den svenska observatoriet i Stockholm, samt fastlägga tiden för Imsak under fastemånaden Ramadan.

Närvarande beslutade följande:

Att anta bönetider utförda av det Turkiska Religiösa Direktoratet – Diyanet för hela året och från och med 1:a maj 2016. Dessa tider godkändes av Europeiska Fatwarådet och faller mycket nära de tider som rekommenderats av Muslim World League – Islamic Fiqh Council i Makkah.

Efter att beslutet antogs av de flesta församlingarna i Stockholm och följdes av flera församlingar runtom i Sverige och i Skandinavien har Sveriges Imamråd beslutat att rekommendera beslutet till samtliga svenska städer för att stärka enigheten och gemenskapen och med följande motivering:

  1. Bönetider som utfärdas av det turkiska religiösa direktoratet – Diyanet är korrekta enligt beslut av Europeiska Fatwarådet under konferensen som ägde rum i tyska huvudstaden Berlin lördagen den 12 Mars 2016/03 Jumaad Alakhira 1437 Hc. Beslutet går därmed inte emot islamisk rätt eller astronomisk lag.
  2. Dessa bönetider förnyas varje år och faller mycket nära de tider som rekommenderats av Muslim World League – Islamic Fiqh Council i Makkah och som rekommenderades av Europeiska Fatwarådet föregående år. Dessa tider finns även lättillgängliga för de flesta svenska städerna, vilket underlättar för muslimer i detta land att enkelt hitta tiderna för bön.
  3. Detta beslut enar muslimer och stärker deras gemenskap så att inga skillnader i bönetider uppstår i samma stad när de vänder sig till samma Gud och samma böneriktning.

O.B.S:

  1. De flesta svenska städers bönetider finns på Islamiska Förbundet i Sveriges I det fall man inte hittar tider för sin stad så kan man använda närmaste stadens tabell för både böner och fastan. Detta enligt uttalande från både Europeiska Fatwarådet och från Muslim World League – Islamic Fiqh Council i Makkah (beslut 3, den 04 februari 1982).
  2. Imsak-tiden under Ramadan sammanfaller med tiden för Fajdr enligt islamisk rätt vilket bestyrkas av Europeiska Fatwarådet på mötet den 12 Mars 2016 i Berlin.

Slutligen gratulerar Sveriges Imamråd alla muslimer med anledning av fastemånaden Ramadans inledning. Må Allah vägleda oss alla till det rätta, amin.

Sveriges Imamråd

Stockholm fredag den 27 maj 2016